5 februari 2017

Het antwoord van Ploumen

Wat er momenteel in de Verenigde Staten gebeurt is ongekend. We staan erbij en kijken er naar. Een Amerikaanse president die een muur wil bouwen om ‘criminele’ burgers uit het buurland Mexico tegen te houden. De grenzen dichtgooit voor moslims uit 7 islamitische landen. Een land bestuurt per decreet, als zakenman met een klein clubje adviseurs.

White suppremacy

Een president die Stephen Bannon, icoon van de alt-right beweging, tot hoofdstrateeg van het Witte Huis benoemt. Bannon, een fan van ‘white suppremacy’, die in maart 2016 tijdens een interview aangaf ervan overtuigd te zijn dat er binnen een paar jaar oorlog met China zal zijn: ‘ no doubt about it’.

Waterboarding
Een president die waterboarding toejuicht als ‘middel dat werkt’ om terrorisme tegen te gaan. Die tijdens zijn campagne al aangaf de journalistiek te willen muilkorven en een ‘zwarte lijst’ bijhield. En daarmee een belangrijke pijler van de democratie aanvalt.

Lege handen
Het is ongekend. En de Europese politiek lijkt tot nu toe met lege handen te staan. Iedere vorm van kritiek wordt door Trump opgevat als een bevestiging. Er was in Nederland de afgelopen weken een politica die effectief reageerde op Trump. Zonder een poging te doen om onze minister president voor haar kar te spannen. Een eigen initiatief.

Lilianne Ploumen had een antwoord op het besluit van Trump om geen geld meer beschikbaar te stellen aan hulporganisaties die vrouwen in Afrika ondersteunen om over hun eigen lichaam te kunnen beschikken.

She decides
Ze riep het noodfonds She Decides in het leven om de 600 miljoen dollar die Trump met een pennenstreek onttrok aan reproductieve hulpverlening wereldwijd, aan te zuiveren. Ze heeft daarmee daadkracht getoond zonder in polarisatie te vervallen.

De spelregels zijn veranderd
Laten we dat als inspiratiebron gebruiken. De wereld zoals die was is verdwenen, de spelregels zijn veranderd. Polarisatie ligt op de loer. Nu daadkracht tonen, actie ondernemen, bij jezelf blijven en met gezond verstand de dingen blijven doen die nodig zijn: dat is van belang.

15 maart
Het antwoord van Ploumen laat zien dat het kan. Zij geeft een juist antwoord op een nieuwe situatie. Laten we lering trekken uit haar actie. En er alles aan doen om te voorkomen dat we ook in Nederland na 15 maart in een situatie belanden die ‘ongekend’ is.

Reageren? Bel of mail!
e: f.westra.pvda@defryskemarren.nl m: 06 36194464