3 april 2016

Waddenschilder

Lutz Jacobi

Lid Tweede Kamer

PvdA fractie

 

OP PAD MET DE WADDENSCHILDER

Geurt Busser is “Waddenkunstenaar”. Al 30 jaar schildert hij in, rond, en over ‘zijn Wadden’, op zijn schilderboot vanuit de haven Lauwersoog. In 1967 verliet hij de Kunstacademie om zich op eigen kracht, eigenwijs, eigenzinnig en onafhankelijk, te gaan ontwikkelen als kunstenaar. Geurt nodigde mij uit om in het Paasweekeinde  zijn 8 zomertentoonstellingen te openen. Als ‘Tweede Kamerlid van de Partij van de Arbeid’ voor Waddenzaken. Zo zei hij dat….!

Geurt Busser is de enige Waddenschilder met levensgrote aquarellen. De liefde voor de Wadden straalt er van af.  Net als ik koestert hij de schoonheid, de kwetsbaarheid, en heeft hij zich al jarenlang keihard ingezet voor behoud van deze bijzondere  natuur. Voor een Waddenfonds en  tegen de gaswinningen. En nu  is hij teleurgesteld dat mede door dit zelfde Waddenfonds …. de ligplaats van zijn schip is gesloopt. Hij is ten einde raad, want zijn boot is zijn werkplaats. Voor hem is “geen plaats meer in de herberg”. Ter wijl juist hij zich altijd heeft ingezet voor de Wadden…wordt hem zo de toegang ontzegd.

Zijn respect voor bestuurders van de Provincie Groningen heeft een gevoelige deuk opgelopen…De wijze waarop ze met hem omgaan, voelt als een genadeklap.

Hij verwachtte dat deze bestuurders < die ook verantwoordelijk zijn voor het Waddenfonds en de Waddennatuur hem als ambassadeur van het Wad en de Waddenkunst behandelen.

Niets is minder waar en dit voelt als groot onrecht.

Natuur heelt, Kunst heelt. Pasen is voor mij het gevoel van een nieuw seizoen. Van Lente. Van opnieuw beginnen. En dit keer ook nog gepaard gaande met volop zon.

En dit na een week Den Haag, waar in de Tweede Kamer de donkere sfeer van de aanslagen in Brussel als een zwarte sfeersluier was blijven hangen.

Moedig voorwaarts. Het is lente.

Zie ook :www.lutzjacobi//twitter.com