Wie is onze nieuwe wethouder?

15 mei 2019

Een brief van Roel de Jong aan de leden van de PvdA de Fryske Marren. 

Beste partijgenoten,

Tja, komt daar zo maar opeens iemand van buiten de afdeling en gemeente binnenzeilen als wethouder voor de PvdA. Dat vraagt natuurlijk om een nadere toelichting

en kennismaking.

Mijn naam is Roel de Jong ik ben 61 jaar en woon samen met mijn vrouw in Heerenveen op een plek waar we de voormalige gemeentegrens tussen Haskerland, Aengwirden en Schoterland bijna kunnen vanuit huis kunnen zien. Wij hebben vier kinderen die inmiddels alle vier het ouderlijk huis hebben verlaten en ons hebben verrijkt met drie kleinkinderen.

Mijn wortels liggen in de gemeente De Fryske Marren, waar ik vanaf mijn geboorte meer dan twintig jaar heb gewoond. De langste periode in Oudehaske en een paar jaar in Ouwsterhaule. Mijn ouders wonen al hun leven lang in deze gemeente, evenals een flink deel van de rest van  mijn familie.

Na mijn studietijd zijn wij als jong gezin min of meer toevallig weer in Fryslân terechtgekomen en daar altijd gebleven. Ik heb verschillende banen gehad in het bedrijfsleven, bij de overheid en in het openbaar bestuur met als overeenkomst dat ze allen een sterke relatie hebben met de fysieke leefomgeving en leefbaarheid. Momenteel werk ik als senior consultant bij adviesbureau Tauw.

De vraag waar mijn interesses liggen vind ik lastig te beantwoorden, omdat veel zaken mijn interesse hebben. Een rode draad is wel mijn belangstelling voor mijn directe leefomgeving, de samenhang tussen bodem, water en het leven dat daarbij hoort, het landschap, maar ook hoe en waarom dat bijdraagt aan ons welzijn en welbevinden. Waarom wij onze Friese eigenheid zo sterk ontlenen aan onze leefomgeving. Je beseft pas wat dat waard is als je in de krant leest dat wij ondanks dat we gemiddeld een relatief laag inkomen hebben toch de provincie met de gelukkigste inwoners zijn. Bij de fascinatie voor de leefomgeving hoort automatisch ook gevoelens van verantwoordelijkheid en zorg over hoe wij onze omgeving doorgeven aan onze kinderen. Daaraan een bijdrage leveren is een van mijn grootste drijfveren.

Vanuit de belangstelling die ik hiervoor beschreef ben ik min of meer automatisch in de politiek terechtgekomen. Waar anderen hun bijdrage aan de samenleving leveren door hun handen uit de mouw te steken, merkte ik dat eerst commissies en later het openbaar bestuur (bij het waterschap en de provincie) voor mij een goede plek zijn om mijn steentje bij te dragen aan maatschappelijke thema’s. Het boeit mij om bezig te zijn met het verbeteren van het toekomstperspectief van mensen van nu en van de generaties na ons. Ik voel mij thuis in een omgeving waarin uitdagende vragen en processen worden vertaald in concreet uitvoerbare oplossingen en daarvoor draagvlak te zoeken. Het aantrekkelijke van wethouder zijn is, dat je daar een sleutelrol in kunt vervullen. Een mooie ontwikkeling op dat gebied vind ik de opkomst van burgerinitiatieven: mensen die ruimte vragen en moeten krijgen om (mee) te beslissen over hun en eigen omgeving en toekomst. Hoe organiseer je dat in goede afstemming met de politiek en politieke verantwoordelijkheden. Dit soort democratische vernieuwing heeft mijn grote belangstelling, in mijn werk, maar bijvoorbeeld ook als vrijwilliger van de komende Friese Burgertop.

 

Een extra motivatie om voor de De Fryske Marren te werken is dat het de leefwereld is waarin ik ben opgegroeid en die mij mede heeft gevormd. Ik ken de omgeving en (de mentaliteit van) de mensen die er wonen omdat ik er zelf een van was. En zeg nou zelf, wat is er mooier dan een bijdrage te mogen leveren  aan het welzijn en de welvaart van het gebied waarin jezelf hebt mogen genieten van een onbezorgde jeugd; met zo’n perspectief hoef je nergens tegenop te zien.

Tot slot spreek ik de wens uit dat wij elkaar de komende jaren regelmatig zullen spreken op afdelingsvergaderingen, bij andere gelegenheden, of persoonlijk, zodat we samen optrekken in het realiseren van onze idealen.

Met vriendelijke groet,

Roel de Jong