Door Sippy van der Meer op 8 maart 2024

Vernoem verzetsvrouwen in straatnamen

De fracties van GroenLinks-PvdA en NCPN in de gemeenteraad van gemeente De Fryske Marren uiten hun verbazing over de omgang van het college met de door de raad aangenomen motie om vrouwen te vernoemen in straatnamen. De motie, die in juli 2021 werd aangenomen, roept op om bij het geven van namen aan nieuwe straten en pleinen vrouwen te vernoemen die een rol hebben gespeeld in het verzet in de gemeente.

Het college stelt dat ze van de motie afzien, omdat er nadelen kunnen zitten aan het vernoemen van individuele mensen. Daarnaast stelt het college dat ze alleen mensen willen vernoemen die in de oorlog het leven hebben gelaten als gevolg van hun verzetsactiviteiten.

De fracties van GroenLinks-PvdA en NCPN vinden deze onderbouwing mager en hebben nadere vragen gesteld aan het college. De fracties vinden het belangrijk dat verzetsvrouwen worden geëerd voor hun rol in de bevrijding. Het vernoemen van vrouwen in straatnamen is een manier om hun zichtbaarheid te vergroten en hun belangrijke bijdrage aan de geschiedenis te erkennen.

Achtergrond

Er zijn in Nederland relatief weinig straten en pleinen die vernoemd zijn naar vrouwen. Dit terwijl vrouwen een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis, ook in het verzet. Het vernoemen van vrouwen in straatnamen is een manier om hun zichtbaarheid te vergroten en hun belangrijke bijdrage aan de geschiedenis te erkennen.

Sippy van der Meer

Sippy van der Meer

Ik ben Sippy van der Meer (38). Ik woon in Oosterzee met mijn man en twee kinderen. Ik ben een echte Friezin die met de voeten in de drek staat. In het dagelijks leven ben ik teamleider Sociaal Domein bij de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. Speerpunt voor de komende jaren: Als PvdA’er staat voor mij

Meer over Sippy van der Meer