Door Sippy van der Meer op 31 augustus 2022

De Fryske Marren moet Ter Apel de helpende hand reiken

De situatie in Ter Apel is de afgelopen weken volop in het nieuws. Er verblijven hier onder meer enkele honderden alleenstaande minderjarige asielzoekers, terwijl er onvoldoende plek voor hen is. Deze kinderen hebben in hun land van herkomst al het nodige meegemaakt en een vlucht achter de rug. Nu zitten ze opnieuw in een zeer vervelende situatie, waarbij zelfs Artsen zonder Grenzen haar schaarse middelen heeft ingezet om noodhulp te bieden in Ter Apel. Wat de PvdA DFM betreft mogen we hier niet lijdzaam toekijken. Wij zijn van mening dat alle gemeenten in Nederland, dus ook De Fryske Marren, de helpende hand moet reiken om de schrijnende situatie in Ter Apel zo snel mogelijk te beëindigen. Daarom hebben we hier vragen over gesteld aan het college.

Schriftelijke vragen situatie Ter Apel

1. Deze zomer werd duidelijk dat er gemeenten zijn die actief gehoor geven aan de oproep van de minister om locaties voor nieuwe (tijdelijke) azc’s aan te dragen, en dat er gemeenten zijn die niets doen. Is de gemeente De Fryske Marren dit jaar benaderd door de rijksoverheid met het verzoek bij te dragen aan extra noodopvang, en zo ja, hoe is daarop door het College gereageerd?

2. Heeft het College locaties in beeld waar noodopvang kan plaatsvinden?

3. In 2023 eindigt het contract met het COA voor het huidige AZC in Balk. Naar verwachting is de behoefte aan noodopvang dan nog niet ten einde. Op welke manier anticipeert het College hierop?

4. Bent u met ons van mening dat De Fryske Marren, net als alle andere gemeenten in Nederland, de helpende hand moet reiken om de schrijnende situatie in Ter Apel zo snel mogelijk te beëindigen?

Sippy van der Meer

Sippy van der Meer

Ik ben Sippy van der Meer (38). Ik woon in Oosterzee met mijn man en twee kinderen. Ik ben een echte Friezin die met de voeten in de drek staat. In het dagelijks leven ben ik teamleider Sociaal Domein bij de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. Speerpunt voor de komende jaren: Als PvdA’er staat voor mij

Meer over Sippy van der Meer