Nationaal Noodplan Stijgende Kosten

Door Sippy van der Meer op 30 augustus 2022

We willen en kunnen niet toekijken terwijl Nederlanders geraakt worden door extreem hoge energierekeningen, achterblijvende lonen of lange wachtrijen bij de voedselbank. Er moet een noodplan komen voor de miljoenen mensen voor wie het erop of eronder is deze winter. De fracties van de PvdA en Groen-Links in De Fryske Marren hebben samen met 250 andere raadsleden en wethouders het voortouw genomen om te komen tot een Nationaal Noodplan.

Onze prioriteiten:

  • Allereerst: na een jarenlange periode waarin de winsten harder stegen dan de normale inkomens moeten de lonen nu echt omhoog. De vrijblijvende oproep van ministers aan werkgevers om loonsverhoging is onvoldoende. Het minimumloon moet sneller omhoog, een nationaal akkoord met werkgevers en vakbonden over loonstijging, ook voor de middeninkomens, is noodzakelijk.
  • Meer steun voor mensen die in de knel komen door de stijgende energieprijzen. De energietoeslag van honderden euro’s, enkel voor de mensen die tot 120 procent van het minimum verdienen, is ontoereikend. De lasten stijgen met duizenden euro’s en ook mensen boven de minimumgrens komen steeds vaker in de problemen. Zij melden zich nu al bij onze armoedeloketten, terwijl we hen nauwelijks te hulp kunnen schieten.
  • Durf te sturen in de energiemarkt! Momenteel gaan exploderende kosten gepaard met torenhoge winsten voor energiebedrijven. Betaalbare energie is een eerste levensbehoefte en een grondrecht. Dat vraagt in deze unieke periode om bijvoorbeeld prijsplafonds voor consumenten en belasting van toevalswinsten.

We missen urgentie in Den Haag, terwijl een bondgenootschap tussen gemeenten en het Rijk nodig zijn om deze grote problemen op te lossen.

Ondersteun dit initiatief! Teken de petitie. 

Sippy van der Meer

Sippy van der Meer

Ik ben Sippy van der Meer (38). Ik woon in Oosterzee met mijn man en twee kinderen. Ik ben een echte Friezin die met de voeten in de drek staat. In het dagelijks leven ben ik teamleider Sociaal Domein bij de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. Speerpunt voor de komende jaren: Als PvdA’er staat voor mij

Meer over Sippy van der Meer