PvdA DFM: Stemt in met beleidskader Sinnefilden DFM 2020.

Door Frans Westra op 13 januari 2021

De PvdA DFM heeft ingestemd met het beleidskader Sinnefilden De Fryske Marren 2020 op de eerste raadsvergadering van het nieuwe jaar. Er is nu een duidelijk beleidskader om zonneparken op een verantwoorde wijze te beoordelen en te realiseren. Zo is het behalen van draagvlak en participatie van de omgeving een belangrijk onderdeel van het nieuwe beleid.
Het opwekken van energie uit zonnecollectoren is een ambitie van dit College. En wil onafhankelijk worden van fossiele energiebronnen. Dat betekent dat er evenveel duurzame elektriciteit en warmte wordt opgewekt als er nodig is. Energie uit zonnevelden speelt hierin een voorname rol.

De gemeentelijke ambitie staat niet op zichzelf. Het is een onderdeel van afspraken die gemaakt zijn op Europees-, landelijk- en Provinciaal niveau. Denk daarbij aan het Klimaatakkoord, de Regionale Energie Strategie, Romte for Sinne.

De PvdADFM maakt zich zorgen over het realiseren van het Klimaatakkoord. Wereldwijd blijft de uitstoot van broeikasgassen en de temperaturen stijgen.
We willen daarom stappen zetten en zorgvuldig omgaan met het plaatsen van de “Sinnefilden”. Zo wil onze fractie weten hoe de “Sinnefilden” zich verhouden tot andere grote beleidsonderwerpen binnen onze gemeente. Voorbeelden daarvan zijn de Duurzaamheidsvisie, Omgevingswet en de visie Toerisme en Recreatie. De verschillende beleidsvelden hebben raakvlakken met elkaar en die willen we goed in de gaten houden. Waar mogelijk gaan we voorstellen tot verdere ontwikkelingsmogelijkheden indienen om de gestelde doelstellingen zo snel als mogelijk te realiseren.

Frans Westra
PvdA DFM Raadslid