Ineke op werkbezoek bij de voedselbank

Door Ineke Swart op 5 februari 2023

Afgelopen week heb ik namens de PvdA een bezoek gebracht aan de voedselbank in Joure. Deze is een onderdeel van Solidair Skarsterlan. Elke week is er een uitdeelochtend op vrijdag waarbij inwoners van o.a. Joure, Sint Nicolaasga, Sint Johannesga en Oudehaske en wat ertussen in ligt, die van een minimum inkomen moeten rondkomen, een pakket kunnen ophalen of wat gebracht word aan inwoners die niet zelf kunnen komen. Men moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te kunnen komen.

Er zijn in onze gemeente nog twee voedselbanken n.l. In Lemmer, met als gebied rond Lemmer en tot Rutten (Noordoostpolder) en Balk, voedselbank ZWF, met als gebied tussen Workum en Sleat. Alle drie voedselbanken worden gerund door vrijwilligers die de pakketten samenstellen van de producten die door de winkels en evt. donateurs word geleverd. De pakketten zijn dus elke keer verschillend al word er wel op toegezien dat ze voldoen aan de “schijf van vijf “

In de voedselbank in Joure zijn op een verdeelochtend zo’n elf vrijwilligersactief om alle binnen gekomen levensmiddelen te verdelen over vier soorten kratten naar gelang de grote van het gezin dat het krijgt. Naast de kratten wordt brood, vlees en groente apart uitgedeeld. Men merkt hier goed dat er een gascrisis is en men daardoor te weinig te besteden overhoud, er waren n.l. In de zomer ongeveer 30 aanvragen en op dit moment zijn het er al ongeveer 60, er zijn dus steeds meer inwoners die te weinig overhouden om van te leven.

Ook vanuit de gemeente wordt steeds meer actie ondernomen om inwoners te stimuleren zich te melden om hen te helpen met regelingen, die landelijk en vanuit de gemeente beschikbaar zijn. Het was een drukke, gezellige morgen met veel respect voor alle vrijwilligers die dit elke week weer regelen voor onze inwoners.

Ineke Swart

Ineke Swart

Grutsk op: Er zijn veel dingen en mensen om trots op  te zijn, mijn kinderen en kleinkinderen bijvoorbeeld ,maar zeker ben ik trots op alle vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor anderen. Als coördinator bij het maatjesproject van Humanitas zie ik zelf hoeveel dit voor mensen kan betekenen. Bij de zorg bij oudere mensen thuis

Meer over Ineke Swart