PvdA stelt vragen over beloning thuiszorg

Door Ineke Swart op 1 februari 2019

Partij van de Arbeid de Fryske Marren heeft vragen gesteld aan het College van B&W over de lonen in de thuiszorg.

Zeker zijn van een mooie oude dag in je eigen huis, ook als je zelf alles niet kan bij houden in het huishouden. Dit is wel een droom van veel ouderen maar daar hebben ze dan wel hulp bij nodig. Dit word veelal gedaan door de thuiszorgmedewerkers die zich dag en nacht in zetten om deze ouderen te verzorgen.

Na berichten in de media heeft de PvdA fractie vragen gesteld aan het college over de beloning van deze thuiszorgmedewerkers .
De thuiszorg word door gemeenten volgens Europese regels aanbesteed en de WMO verplicht gemeenten in een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit te vinden, hiervoor is in 2015 de Algemene maatregel van Bestuur  “reële prijs WMO 2015” vast gesteld.

Na onze vragen kregen we van het college deze antwoorden.

Er is vooraf uitvoerig met de aanbieders overleg gevoerd, rekeninghoudend met de CAO-aanpassingen en de reële kosten die aanbieders maken om de ondersteuning te kunnen bieden. Voor de berekeningswijze de tarieven hebben we de rekentool van de Actiz/BTN gehanteerd, Deze rekentool is afgestemd met de VNG(vereniging Nederlandse gemeenten) De aanbieders aan de fysieke overleg tafel stemden in met de uitkomsten. De inschrijvende partijen zijn gebonden aan de CAO.

De Gemeente hanteerde een weektarief, deze bedraagt per 1-1-2019 68,98 Euro per week. Uitgaande van een gemiddelde inzet van 2,5 uur per huishouden hanteren wij een uurtarief van 27,59 Euro per uur. Deze prijs resulteert voor de thuiszorg medewerkers een fatsoenlijk loon volgens de CAO.

Als PvdA fractie zijn we tevreden met de antwoorden van het college al houden we natuurlijk wel de vinger aan de pols .

Ineke Swart

Ineke Swart

Grutsk op: Er zijn veel dingen en mensen om trots op  te zijn, mijn kinderen en kleinkinderen bijvoorbeeld ,maar zeker ben ik trots op alle vrijwilligers die zich belangeloos inzetten voor anderen. Als coördinator bij het maatjesproject van Humanitas zie ik zelf hoeveel dit voor mensen kan betekenen. Bij de zorg bij oudere mensen thuis

Meer over Ineke Swart