“Naar aanleiding van de uitzending van Monitor over cijfers van het CBS waaruit blijkt dat er in Nederland zo´n 514.000 ´spookburgers´ zijn, ofwel mensen die in de Basis Registratie personen vermeld staan als VOW (vertrokken onbekend waarheen).
Een deel van deze spookburgers zijn dakloze mensen. In de TV uitzending van de Monitor blijkt dat Dak- en thuislozen regelmatig tegen muren aanlopen bij de inschrijving in de Basisregistratie personen (BRP) omdat gemeenten hun aanvraag voor een briefadres afwijzen.
Gemeenten stellen in veel gevallen voorwaarden aan het verkrijgen van een briefadres die strenger zijn dan de wet voorschrijft. Dat blijkt uit een door hen ingesteld onderzoek en enquête onder de honderd grootste gemeenten van Nederland.
De gevolgen van een afwijzing voor een briefadres kunnen behoorlijk ingrijpend zijn voor dakloze burgers. Uitkeringen en zorgverzekeringen worden in veel gevallen stopgezet, waardoor mensen in kwetsbare situaties zonder inkomen en zonder noodzakelijke medische en psychiatrische zorg komen te zitten en steeds verder in een neerwaartse spiraal terecht komen.
Vragen en antwoorden
Naar aanleiding hiervan heeft de PvdA DFM een aantal vragen aan het college van Burgemeester en wethouders gesteld. Hierbij de vragen de antwoorden.
Wat doet de gemeente om dit probleem te voorkomen?”.
Antwoord: Er is in 2016 gemeentelijk beleid opgesteld voor dak- en thuislozen binnen onze gemeente. Zelfs als ze beschikken over een woonadres kunnen ze tijdelijk met een briefadres worden ingeschreven op het adres van het gemeentekantoor. We willen daarmee voorkomen dat de burger verder afglijdt. Met een briefadres kunnen we ze net dat beetje steun geven, om er met behulp van het wijkteam weer bovenop te komen. Tijdelijk worden er dan minder (of geen) belastingen geheven, heeft het geen gevolgen voor huurtoeslag voor de hoofdbewoner enz. Ook hebben ze een briefadres nodig voor verschillende regelingen.
Het gaat daarmee in een enkel geval in tegen de gewone regels van de wet BRP, maar dat is verdedigbaar gezien de situatie van deze burgers. Ook hierin volgen we de landelijke richtlijnen.
Sinds de invoering van het beleid in 2016 hebben 16 personen gebruik gemaakt van deze mogelijkheid.
Wij gaan ervan uit u volledig geïnformeerd te hebben.
Het College van Burgemeester en Wethouders.
Wij zijn tevreden
Als PvdA fractie zijn we tevreden met de antwoorden van het college. Mensen moeten niet verder afglijden en we zijn dan ook blij dat de gemeente actief dit voorkomt. We houden als fractie de vinger aan de pols. Ieder mens kan door een situatie in de problemen komen. Een gemeente moet mensen niet verder de afgrond induwen maar juist faciliteren en waar kan helpen.